Osoby rozglądające się za lodówką do swojej kuchni najczęściej poszukują modelu wolnostojącego.
Część klientów ma jednak inne potrzeby i decyduje się na sprzęt do zabudowy. Produktów tego typu nie brakuje na rynku, a wybór nie jest taki prosty. Szeroka oferta ma oczywiście swoje plusy, ale łatwo się w niej zgubić i ostatecznie podjąć niewłaściwą decyzję.
Zacznijmy od tego, że lodówki przeznaczone do zabudowy pod względem konstrukcji różnią się od urządzeń wolnostojących. Dotyczy to np. wentylacji, która jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania sprzętu. Szafka na lodówkę (zazwyczaj mają one bardzo podobne wymiary: około 55 cm szerokości i 56 cm głębokości) musi być odpowiednio skonstruowana, by gwarantowała cyrkulację powietrza. Warto mieć na uwadze, że przy podobnej wysokości lodówki pod zabudowę mają mniejszą pojemność niż modele wolnostojące – wynika to z faktu, iż są one węższe i płytsze. Przed zakupem należy zatem dokładnie sprawdzić pojemność każdego modelu i skonfrontować go ze swoimi potrzebami.
Jeżeli weźmie się pod uwagę, ze lodówki do zabudowy są droższe od modeli wolnostojących, to pojawia się pytanie: jaki jest cel inwestowania w taki sprzęt? Otóż ten drugi rodzaj urządzeń posiada płaskie drzwi – można na nich zamontować front i wkomponować lodówkę w wystrój całej kuchni. Dzięki temu właściciel kuchni urządzonej w tradycyjnym stylu nie musi się martwić nowoczesnym wyglądam chłodziarko-zamrażarki, która całkowicie nie pasuje do mebli. Atutem takiego rozwiązania jest zatem spora swoboda w projektowaniu dość ważnego miejsca w domu.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą lodówek do zabudowy